זוגיות ומשפחה - חוסן זוגי ומשפחתי בקורונה

 

השהייה של כל בני המשפחה בבית יכולה לגרום לתחושת סיר לחץ מבעבע, בטח אחרי כל כך הרבה זמן שהתאזרנו בסבלנות, קיווינו שאוטוטו זה נגמר ושום דבר לא השתנה. עוד סגר, עדיין בלי עבודה, הרבה שיעורי בית בזום ובעיקר הרבה זמן יחד באותו חלל סגור. אלו יכולים להיות ימים של מתח, תסכול ומריבות בין בני זוג ובני המשפחה בכלל. ובכל זאת אפשר לצאת חזקים ומחוזקים ואפילו לצבור חוויות משפחתיות טובות לשנים הבאות.

 

ריכזתי לכם כמה טיפים חשובים איך לשמור על שפיות זוגית ומשפחתית ולצאת מחוזקים לעולם!

שינוי תפיסה 

זאת תקופה מתוחה בכל העולם, חוצה יבשות ומגזרים. התייחסו לאירוע כ"אתגר משפחתי" תקופתי שעליכם לעבור ולא כאל משבר. כמו משימה בתוכנית ריאליטי (מסתבר שהחיים יכולים להיות הזויים יותר מסרט). הסתגלות למציאות החדשה היא המשימה החדשה שלכם...

 

שיתוף פעולה משפחתי ותקשורת

כמו שהמדינה כולה עברה ל"משק לשעת חירום" כך גם היחידה המשפחתית צריכה להתנהל. קיימו ישיבות זוגיות ומשפחתיות - קבעו כללים  הנכונים ומתאימים לכלל בני המשפחה לימים אלו. קיימו גם פגישות שבועיות ושתפו מה עבד, מה לא עבד. מה היה לכם קשה השבוע במה תזדקקו לעזרה. השתדלו לענות לצרכים של כל בני המשפחה. ולסייע להם כשצריך.

 

ארגנו סדר יום 

תכננו לעצמכם לו"ז יומי, סדר יום קבוע שתדעו מה מצפה לכם כשאתם קמים בבוקר - גם אם אתם בבית בתוך סדר היום הכניסו גם זמן זוגיות וגם זמן פרטי ושקט רק לעצמכם.

סדר יום צפוי מראש מגביר תחושת וודאות וביטחון ומפחית מתח וחרדה. מבוגרים ובעיקר ילדים זקוקים לתחושת וודאות ומשמעות. מה מצפה לי מחר...בשביל מה אני קם...דווקא בתקופה שבחוץ שורר חוסר וודאות הבית והמשפחה אמורים להוות את העוגן שלנו ושל ילדינו.

 

חלקו תפקידים

ארגנו חלוקת תפקידים ביניכם ובין הילדים (גם הצעירים) אל תצפו שכל אחד ידע באופן אוטומטי כיצד להתנהל. שתפו את הילדים במטלות הבית והכניסו את המטלות ללו"ז היומי-הילדים שלכם ממילא בבית. קבעו באופן ברור מי עושה מה ומתי? ככה תמנעו תסכול מיותר והצטברות כעסים. מי מכין ארוחת ערב, מי עורך שולחן, מי זורק זבל, מי מפנה מדיח, מי ממיין כביסה ותולה - כל אלו הם דברים שגם ילדים צעירים יכולים לעשות. 

 

יש לכם ילדים צעירים שזקוקים לכם ?  

חלקו למשמרות של שעה/שעתיים עם הילדים והתחלפו ביניכם. אין צורך ששני בני הזוג יעשו הכל ביחד. גם אם אתם באותו בית לא אומר שאתם צריכים כל היום להיות באינטראקציה מתמדת. ההיפך - בימים כאלו ריחוק מתון שומר על הקשר שלכם ומפחית חיכוכים. 

אם אחד מכם בבית והשני יוצא לעבודה - 

 

הורות במשמרות

הימנעו מלהתערב לבן זוג במשמרת שלו - אם יש לכם משהו לומר (כמו: שלא יאכלו חטיפים) תאמרו לפני שאתם מתחלפים ואל תתערבו לבן הזוג בהערות מרחוק. כך תמנעו חיכוכים מיותרים.

 

פסק זמן 

צרו "איים של שקט" הקפידו לשריין בחלוקת התפקידים גם רגעי מנוחה וצבירת כוחות לכל אחד בנפרד. פסק זמן בו הוא עושה מה שהוא רוצה בלי שיפריעו לו.

 

עבודה מהבית 

חלקכם אולי עברו לעבוד מהבית ויש לאפשר למי שעושה זאת זמן לפרוש מההמולה המשפחתית לחדר שקט לעבוד. קבעו זמנים של עבודה - חלקו אותם לפרקי זמן קצובים ואל תסתגרו בחדר שעות. אפשרו גם לבני הזוג להתאוורר ולנוח.

 

קבעו זמן משפחה 

זמן ביום שכולם יושבים ביחד ומקיימים פעילות משותפת, חולקים מחשבות ורגשות, מסכמים את היום ומתכננים מה לעשות מחר.

 

אל תאגרו כעסים ותסכול ותחכו עד לפיצוץ

שתפו את בני הזוג בקושי שלכם, מבלי להתלונן ולהטיח האשמות, פשוט תבקשו ותאמרו מה הייתם רוצים שיקרה, מה יקל עליכם.

 

הקפידו לא לריב ליד הילדים 

גם ככה הם תלושים מהמסגרות וזקוקים לכם כמודל להתנהלות בימים של חוסר וודאות. מריבות בין ההורים בנוכחות הילדים יחריפו אצל הילדים חרדה וכעסים וגם הילדים שלכם יריבו יותר ביניהם. מה שעוד יותר יחריף את המתח בבית ויצור מעגל מתח בלתי נגמר.

 

חיבוקים  

זכרו לחבק זו את זה ולחייך אחד לשני מול הילדים (גם אם זה נראה לכם בהתחלה קצת מלאכותי...לאט לאט זה ייהפך להרגל חדש). הילדים מסתכלים עליכם כיצד אתם מתפקדים בתקופות קשות, אתם המודל לחיקוי שלהם. כמובן חבקו את הילדים ואפילו הרגילו את עצמכם לחיבוק משפחתי  - חיבוקים וחיוכים גורמים למוח להפריש הורמונים נוגדי סטרס ומשרים רוגע, ביטחון ואמון.

 

שימו מוזיקה,  תרקדו ותעשו שטויות - זה משחרר.

 

והכי חשוב...פרופורציות ופרספקטיבה

מנקודת זמן של העתיד- הרי התקופה האינטנסיבית הזאת בסוף תעבור-מה שיישאר אלו הזיכרונות...

חשבו על עצמכם עוד כמה שנים מדברים בנוסטלגיה על התקופה ההזויה הזאת. מה תרצו לזכור ממנה?

מריבות ומתח או חוויה משפחתית מאחדת?

אפשר לצאת מימי הקורונה חזקים ומחוברים.

אתם מחליטים איך תעבור התקופה המאתגרת הזו.

Edit Post Text

‏​

 

שרון רוזנבלום פסיכותרפיסטית CBT ילדים, נוער ומבוגרים, יועצת זוגית.

קליניקה: מושב נוגה או בזום

טיפול CBT קוגניטיבי התנהגותי - טיפול במחשבות טורדניות, טיפול בחרדות, טיפול בהתקפי חרדה בדרום,  טיפול ב-OCD, טיפול בהתקפי זעם ושליטה בכעסים, טיפול בהערכה עצמית נמוכה, סיוע במימוש פוטנציאל, התמודדות עם מתח ולחץ נפשי, טיפול בקשיים רגשיים-ילדים, נוער ומבוגרים,  אימון קשב וריכוז,  ייעוץ זוגי, טיפול זוגיות, הדרכת הורים, גישור גירושין

 

ייעוץ זוגי בדרום,  טיפול זוגי אשקלון, יועצת זוגית אשקלון, מטפלת זוגית ואישית בדרום, טיפול זוגי קרית גת, טיפול CBT בדרום, cbt אשקלון, cbt נתיבות, cbt קרית גת, cbt שדרות, טיפול בחרדה אשקלון, טיפול בחרדה קרית גת, מטפלת cbt דרום,  cbt אשקלון, cbt אשקלון, טיפול רגשי ילדים אשקלון, טיפול רגשי קרית גת, טיפול OCD ילדים, טיפול בחרדות ילדים, טיפול קצר מועד, מטפלת CBT מוסמכת, טיפול במשברים, טיפול בדיכאון אשקלון, טיפול נפשי אשקלון, טיפול נפשי שדרות, טיפול התנהגותי קרית גת, 

 ‎ ​

פסיכותרפיה וייעוץ זוגי ומשפחתי דרום